Dansk, Engelsk, Guldgruber, Idéer

Fabula Storytelling Cards – Fleksibelt og Genialt

Nu med officiel begejstring! Jeg er begyndt at lege med det sæt Fabula Storytelling Cards, som just er ankommet med posten. Kortene er udviklet i Italien og lover at være A Framework for Fiction Writers. De kan både bruges til at udvikle sine egne fortællinger og til analyse af eksisterende værker.

Sættet består af 42 kort og er bygget op omkring The Hero’s Journey. Idéen om “Heltens rejse” blev udviklet af litteraturforskeren Vladimir Prop og er en af de mest populære troper for historiefortælling i den vestlige verden.

Kortene er delt op i tre niveauer:

  1. Assets (Eks: Narrator, Heroes, Allies, Space, Enemies, Concept and Theme, Moodboard)
  2. Story Development (The Hero’s Journey)
  3. Editing (Eks: Conflicts Evolution, Order of the Events, Set up)

Udover Fabula-kortene skal du bruge en væg eller en anden (stor (!)) overflade, elefantsnot og post-its. Jeg synes kortene er virkelig sjove at arbejde med. Derudover giver de mange muligheder for variationer i undervisningen. Kortene er jo dybest set en analysemodel i en superfleksibel form, som er oplagt til at:

  • udfordre eleverne
  • arbejde med forskellige læringsstile
  • differentieret undervisning

Jeg har selvfølgelig planer om at prøve kortene rigtigt af senere og vil f.eks. gerne observere, hvordan de virker i klasserummet (smid en kommentar, hvis du har lyst til at være med). Så regn med et mere omfattende indlæg senere.

Hvis Jane Austen brugte Fabula

Lige nu vil jeg bare dyppe tæerne lidt og prøve konceptet af. Derfor har jeg brugt kortene til at undersøge Story Assets i min yndlingsroman Pride and Prejudice af Jane Austen. Det tog ca. en halv time og var både sjovt og udfordrende – selvom jeg kender bogen forfra og bagfra. En rigtig fed ting ved kortene er at det bliver nemt at visualisere forskellige forbindelser og tematiske sammenhænge i romanen.

Billederne her skulle gerne give en lille fornemmelse af, hvad man kan bruge et sæt Fabula Storytelling Cards til. Næste skridt ville så være at bruge kortene til story development og editing – altså plotstruktur.

Published by Morten Mølgaard

cand.mag i engelsk og dansk, litteraturnørd og formidler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *