Dansk, Skriftlig dansk, Undervisning

Kunsten at reflektere: Inger Christensen

Jeg kan næsten høre mine elevers suk, efter jeg har stillet dem en mere eller mindre umulig opgave, baseret på et velment ønske om at gøre undervisningen aktuel og vedkommende. Ikke mindst genkender jeg en tendens til at stille opgaver ud fra mit eget verdensbillede og forventningshorisont, som – gætter jeg på – nok er uomgængelig for de fleste undervisere.

Anledningen til denne pludselige selvindsigt over morgenkaffen var en lille tekst med titlen “Du skal fortælle om begivenheder” som Inger Christensen skrev til DR i 1970’erne og findes genoptrykt i Som var mit sind lidt græs der blev fortalt (2017) – den første samling af Inger Christensens efterladte papirer. Teksten indledes med en samtale mellem Inger Christensen og en ukendt redaktør:

Du skal fortælle om begivenheder, der har gjort indtryk i ugens løb, sagde redaktøren. Ja, sagde jeg, mens jeg bladede i kalenderen og at det drejede sig om ugen fra søndag den 20. marts til søndag den 27. marts.

Du skal komme med digteriske kommentarer til aktuelle fænomener i ugens løb, sagde redaktøren. Ja, sagde jeg, og da vi havde lagt røret på, sad jeg og tænkte over det der udtryk ‘ugens løb’, som han havde brugt, og jeg så pludselig for mig ligesom en vældig sportsbegivenhed, hvor alle jordens mennesker kom løbende gennem det tomme rum uden jord under fødderne, uden at snuble og uden at vige fra den bane rundt om solen hvor jorden plejede at bære dem med sig så let som ingenting.

Reflekter nu s’il vous plaît

Inger Christensens løsning på redaktørens krav er et skoleeksempel (forgive the pun) på en reflekterende artikel, som i et “let personligt sprog” bruger “iagttagelser i det konkrete som eksempler” og giver “forsigtige bud på det abstrakte niveau” mens artiklen overordnet bevæger sig fra “det konkrete til den abstrakte pointe” og “lader læseren blive klogere på dine tanker om emnet” og giver “nogle perspektiver, som læseren ikke havde før.”

Derfor tænker jeg også, at teksten oplagt til arbejdet med den reflekterende artikel. Du kan downloade en pdf med hele teksten lige her:

Published by Morten Mølgaard

cand.mag i engelsk og dansk, litteraturnørd og formidler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *